Svet-Stranek.cz
Osobní stránka na adrese: archandel.freepage.cz
Osobní stránka

Aromaterapie:Osobní stránka na adrese: archandel.freepage.cz

Aromaterapie


Jedním z nejúčinnějších přírodních prostředků proti virovým infekcím je aromaterapie, která využívá léčivou sílu éterických olejů.

Éterické oleje pomáhají nejen ničit samotné viry a bakterie, ale zároveň stimulují vlastní schopnost organismu se proti infekci bránit.


NACHLAZENÍ, RÝMA


Při nachlazení nejvíce pomáhají tyto éterické oleje: levandule, eukalyptus, tea tree, niaouli, máta, rozmarýn, tymián a borovice, myrta, benzoe, kajeput.

Nejúčinějšími metodami využití jejich účinků jsou inhalace a koupele.

Koupel s přidáním eukalyptu či tea tree při prvním pocitu, že na vás „něco leze“, dokáže často rozvoj onemocnění zastavit. Měla by trvat alespoň 20 minut a poté by měl následovat odpočinek ve vyhřáté posteli.

Inhalace pročišťuje ucpaný nosohltan a zklidňuje zanícenou sliznici. Velmi horká pára je již sama o sobě pro viry nepřátelským prostředím a přidáme-li antivirální olej, zvýší se ještě její účinnost.
Horkou páru vdechujte alespoň dvakrát denně po dobu 5 minut.

Dopoledne inhalujte eukalyptus, tea tree, rozmarýn nebo mátu, protože mírně stimulují.

Večer inhalujte raději levanduli, která podporuje spánek. Levanduli můžete také rozptýlit v ložnici do prostoru nebo kápnout do odpařovače.

Pro dosažení maximálního účinku léčby dále doporučujeme:

- klid na lůžku, vyvarovat se stresu
- teplý čaj s medem a citronem a celkově zvýšit příjem tekutin
- zvlhčovat vzduch
- zařadit  do jídelníčku česnek – má silné protivirové účinky,
- dále hodně čerstvého ovoce a zeleniny s obsahem vitaminu C (citrusy, černý rybíz, červené papriky),
 - mrkev (mrkvovou šťávu), rajčata a další druhy zeleniny s obsahem karotenu pro posílení imunity sliznic,
- potraviny bohaté na zinek – dýňová semínka, netučné maso

BOLEST V KRKU

Nachlazení často doprovází bolest v kruku. Bolest krku zmírní inhalace páry s přidáním éterického oleje z benzoe, levandule nebo tymiánu, které pomohou s infekcí, která bolest způsobila.

Dále na bolest v krku zabírá med, který ji zmírňuje a léčí chrapot.  Ulevuje také pití teplého čaje.


KAŠEL

Kašel má pročistit dýchací cesty např. od nadměrného množství hlenu, v tomto případě by se rozhodně neměl kašel potlačovat, naopak by se mělo podpořit uvolňování hlenu, aby se lépe vykašlával.

Nejlepší z aromaterapeutických metod je opět inhalace páry, protože zklidňuje hrdlo a průdušky a současně uvolňuje hlen a usnadní jeho vykašlávání.

Jedním z nejúčinnějších olejů je tymián, benzoe, eukalyptus, myrta, kadidlo, levandule, majoránka a santalové dřevo.

Alternativou k inhalacím jsou masáže hrdla a hrudníku s některým ze zmíněných éterických olejů. Nebo kombinace inhalací a masáží. Pomůže i olej v aromalampě, zvláště v noci.

Dále se doporučuje pít horký čaj s citronem a medem nebo bylinkové čaje (divizna, černý bez, majoránka, tymián).


CHŘIPKA

Chřipka je nakažlivá infekce chřipkovými viry. Oproti nachlazení (běžné viróze) má většinou akutní náhlý projev. Objevují se vysoké horečky, zimnice, bolesti svalů a kloubů, také únava, chrapot, kašel a bolest hlavy.

Pokud onemocníte, je nejlepší už při prvním příznaku nemoci aplikovat středně teplou koupel (nikoli horkou) s přidáním éterického oleje z ravensary a tea tree. Případně směs éterických olejů z levandule a eukalyptu.  Tyto oleje napadají přímo virus a stimulují imunitní obranu těla, takže nemoc dále nepostupuje.

Účinek koupelí s éterickými oleji můžeme doplnit nebo nahradit inhalacemi páry (ravensara, tea tree, eukalyptus, levandule), pokud se nemocný cítí natolik špatně, že není koupele schopen.

Aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci, doporučuje se časté mytí rukou a rozprašování nebo pálení éterických olejů v místnosti, v níž pacient leží -  tea tree, eukalyptus a hřebíček.


Doporučená dávkování:

Do koupele postačí cca 6 kapek éterického oleje, nejlépe rozmíchaného v základním oleji. Éterické oleje přidávávejte do koupele až těsně pře tím, než se do ní ponoříte.

Inhalace: Přidáme cca 3-4 kapky  éterického oleje do nádoby s téměř vařící vodou, nakloníme se nad misku, ručníkem ovineme hlavu i misku a inhalujeme 5 minut i déle.


Upozornění: Před použitím éterického oleje čtěte kontraindikace!

Borovice - účinný lék nejen na kašel a rýmu

V dobách minulých se borovice běžně používala jako lehce dostupný lék na kašel a rýmu. Z pupenů, mladých výhonků a někdy i z mladých šišek, se připravoval čaj, který se několikrát denně podával nemocnému. Silice obsažené v borovici totiž pomáhají rozpouštět usazený sekret jak v plících a průduškách, tak v nosních dutinách. Mají ale také dezinfekční účinky, dokáží tedy ničit původce nákazy, a to nejen při nemocech dýchacích cest, ale i například při zánětu ledvin nebo močového měchýře.
Tento léčivý čaj je chutnější po oslazení medem a celkově velmi povzbuzující, mimo silic obsahuje i cenné vitamíny a minerály. Je však třeba dbát na to, aby nebyl příliš koncentrovaný, protože by mohl podráždit sliznice našeho zažívacího traktu. Pokud byste ho chtěli vyzkoušet, určitě nepřekračujte uvedené dávkování.

Recept na čaj z borovice:
1 lžičku sušené drogy (pupeny nebo mladé výhonky) přelijeme 0,30l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut odstát, přecedíme
- čaj užíváme po lžících nebo doušcích, doporučuje se 2x denně a to jen po dobu nemoci.

Borovice v aromaterapii

Pro léčení výše zmíněných neduhů se borovice se používá i v aromaterapii. Několik kapek olejíčku v aromalampě někdy dokáže doslova zázraky. I touto cestou zlepšuje prokrvení sliznic, napomáhá rozpouštění sekretu a dezinfikuje naše dýchací cesty, čímž ničí původce nemocí. Doporučuje se i ke zlepšení dýchání v případě astma, je ale nutné dodržovat předepsanou dobu působení, která se nejčastěji pohybuje kolem 15ti minut. Esenciální oleje s výtažkem borovice nám zlepší náladu a navodí vnitřní klid, jejich aplikace je na místě také v případě stresu, deprese, nespavosti a podobně.
Pokud si z borovicového jehličí či výtažku silic připravíme koupel, účinek je dvojí - uvolněně silice na nás působí jejich vdechováním, ale i přímým stykem s kůží, kterou prokrvují a dezinfikují.
Pro zlepšení dýchání se doporučuje také esenciální olej eukalyptu, zvláště při rýmě, ale i jako prevence.

Olej z Borovice napomáhá koncentraci mysli, má antiseptický účinek. Je vhodný přinachlazení, chřipce, zápalu plic, astmatu i proti kuřáckému kašli.Působí na revmatické a svalové únavové bolesti – vhodnou formou jekoupel. Prokrvuje a čistí pleť. Zlepšuje činnost vlasové pokožky.Podporuje činnost ledvin a zvyšuje pocit bezpečí, opory a vitality.

Unejmenších dětí do jednoho roku věku dáváme přednost jedli, která máobdobné účinky jako borovice, ale je jemnější.

Uvolnění dutin, zahlenění:

Na zahlenění je výborná tygří mast (seženete v lékárně). Aplikace Reiki.

Dutiny uvolníme dobře zázvorovým čajem s medem a citrónem. K jídlu nastouháme jablka (i se slupkou), na ně nastrouhámě čerstvý kořen zázvoru, osladíme trochou medu.

Způsob použití aromaterapie:

Aromalampy

- do vody nakapeme 3-8 kapek oleje, záleží na druhu oleje a velikostimístnosti. Pod miskou s olejem zapálíme svíčku a teplem se olejvypařuje.
- různé druhy olejů

Masáže
- doteky v kombinaci s vůněmi dokáží navodit naprosté uvolnění a úlevu celému tělu i duši.
- rozmarýn, zázvor, jalovec (povzbuzující)
- levandule, geranium, jalovec (zklidňující)

Sauna
- seveřané pokládají na rozpálená kamna snítky rostlin, jejich vůně pak podporovala očistný proces v sauně.

Inhalace
- do vařící vody nakapeme 2-4 kapky a inhalujeme volně nad parou(zakrytí hlavy ručníkem se již nedoporučuje - možnost poškozenísliznic).
- eukalyptus, máta, šalvěj

Koupele
- 5-10 kapek oleje smícháme s 1dl 3,5% mléka a rozmícháme ve vodě,koupel trvá půl hodiny, teplejší lázeň povzbuzuje, vlažnější uklidňuje.
- citrusové oleje, rozmarýn (povzbuzující)
- levandule, meduňka (uklidňující)
- eukalyptus, tymian (prevence nachlazení)

Do vysavače
- do trubice vypnutého vysavače nakapeme 5-10 kapek oleje, provoní vzduch a dezinfikuje vnitřek vysavače.
- levandule, citrusy, eukalyptus, máta

Rozdělení olejů dle účinků:
1. stimulující - rozmarýn, vavřín, zázvor, pepř, paprika, skořice,
2. uklidňující - levandule, heřmánek, geranium, meduňka, santal, majoránka
3. osvěžující - citron, grapefruit, pomeranč, eukalyptus, máta, bergamot
4. afrodisiakální - ylang, santal, amyris, patchouli, jasmín, růže
5. na dýchací soustavu - eukalyptus, máta, smrkové a borové jehličí
6. na nervovou soustavu - levandule, meduňka, rozmarýn, citron, borovice, smrk, jedle
7. antidepresivní - levandule, ylang, jasmín, růže

AROMATERAPIE V TĚHOTENSTVÍ:

V průběhu celého těhotenství se NESMÍ používat éterické oleje z těchto rostlin:

bazalka,hřebíček, andělika (angelika), yzop, kafr, cedr, koriandr, skořice,klanopraška čínská, libeček, majoránka zahradní, myrha, jalovec,petržel, pelyněk černobýl, pelyněk hořký, rozmarýn, heřmánek, tymián,kmín, zerav (túje), šalvěj, routa, saturejka, mateřídouška, pižmo.

Do 7 měsíce těhotenství se NESMÍ používat:
aksamitník, dobromysl.

Do 4 měsíce se NESMÍ používat:

neroli,petitgrein, verbenka, kakost, jasmín, ylang-ylang, zázvor, kajeputovýstrom, cypřiš, levandule stoechas (asi úzkolistá, levandule lékařská jev pohodě), máta vodní (neplést s mátou peprnou), fenykl, čajovník,eukalypt, pomerančové květy a listy.

Naopak VHODNÉ během celého těhotenství:
puškvorec,anýz, bergamot, kozlík, vanilkovník, grapefruit, smr ztepilý, třezalka,měsíček, kardamon, vavřín ušlechtilý, cist ladanodárný, kadidlovník,citroník, cibule kuchyňská, mandarinka, meduňka, myrta, pepř černý,jedle, pelyněk citronový, růže damašská, santal bílý, miřík celer,borovice, kopr, chmel, česnek.

Co použít, trápí-li vás některé těhotenské neduhy?
Proti náladovosti, celkové podrážděnosti, stavům úzkosti a neklidu:
bergamot, santalové dřevo, pelargonie, kadidlovník, citron.

Proti nespavosti:
levandule, meduňka, bergamot, satalové dřevo, kozlík.

Pro podporu přirozené obranyschopnosti organizmu a ochranu před virovými nemocemi:
citron, grapefruit, máta peprná, jedlové šišky, borovice, smrk, eukalyptus.

Při ranních nevolnostech:
mátapeprná (zkuste nakapat přímo na kapesník a inhalovat podle potřeby),citron, levandule, vavřín ušlechtilý. Toto je ale hodně individuální,takže při prvním použití raději opatrně. Mně osobně pomáhala meduňka.

Zvýšený krevní tlak:
levandule, citron, kardamon, ylang-ylang, aksamitník.

Snížený krevní tlak:
pomeranč, verbenka, grapefruit, jedle bělokorá, cypřiš.

Pálení žáhy:
puškvorec, citron, mandarinka, máta.

POZOR!Vše raději nejdříve vyzkoušejte v malém množství, během těhotenství semění citlivost kůže, prah čichu a kvalitativní vztah k vůním.